Daniël Dee (1975) is schrijver en stadsdichter van Rotterdam. Van zijn hand verschenen onder meer de dichtbundels '3D-schetsjes van onvermogen' (2002), 'Vierendeel' (2005), 'Monsterproof' (2010), 'Zo eenzaam als overal' (2013) en de verhalenbundel 'Vrouwen en ik eerst' (2012).
De zondige daad
Daniël Dee
Uitgeverij Passage, Groningen 2013
publicatiedatum recensie 28 februari 2014
En ineens wilde ik niets liever dan het dode lijf van Jasmijn uit de kist sleuren om er op zijn hondjes de zondige daad mee te verrichten, terwijl ik met mijn vingertoppen zachtjes het litteken zou beroeren, zou strelen, om Jasmijn weer leven in te blazen, om haar lijf weer warm te maken.
Uit: De zondige daad
De hoofdpersoon uit De zondige daad ziet zijn leven als compleet mislukt. Hij vult zijn dagen met drank en vrouwen, hij ‘hopt als een Oh oh Cherso-toerist’ van de ene vrouw naar de andere om ‘de zondige daad’ te bedrijven. Tot hij op zoek moet naar een huwelijkspartner om aanspraak te kunnen maken op de erfenis van zijn ouders. Hij breekt met zijn scharrels. De zoektocht naar zijn toekomstige vrouw verloopt echter niet zonder slag of stoot.
Het leven van de hoofdpersoon verloopt snel en oppervlakkig, de snelle schrijfstijl onderstreept de snelheid. Dee verwijst, vaak met de droge humor die zo kenmerkend voor hem is, naar uiteenlopende soorten muziek. Van Jimi Hendrix tot Tina Turner en van Doe maar tot Nick en Simon. Door de snelheid in het verhaal en door de verwijzingen naar de muziek zet Dee een duidelijk tijdsbeeld neer.
Op de omslag van het boek prijkt het kunstwerk Without wind van Jacques Tange waarop een man en een vrouw in een bootje zitten, een huwelijksbootje aldus Dee. Zonder wind zal het bootje echter nergens heen varen. Een belangrijk motief in het boek is de dood, het absolute einde volgens Dee die niet in een hiernamaals gelooft. Het huwelijksbootje vaart nergens heen en het leven leidt nergens toe. Combineer dit met de oppervlakkigheid van het leven van de hoofdpersoon en je krijgt als lezer het gevoel dat alles zinloos is.
De zondige daad is een eigentijdse, vlot geschreven novelle. Blijf echter wel alert want voor je het weet, heb je het boek gelezen en blijf je achter met een ‘is dit alles’-gevoel. Het is dus geen boek voor mensen met een melancholisch gestel, maar als je wat optimistischer van aard bent, is het een heerlijk boek om een middag mee te vullen.