top of page
Instaslet
Instaslet

blog

26 juli 2017

Je ziet er prachtig uit vandaag. Je denkt: laat ik maar een selfie nemen. Of vijftig of zo. Decolleté of een duckface. Je bent altijd al bij de tijd geweest. Zangeres ‘Dikke Hanna’, zoals ze zichzelf noemt op YouTube, zet me aan het denken. Alhoewel ik tot vandaag nog nooit een foto met duckface had gemaakt. Niet eerder op een selfie mijn lippen had getuit alsof ik iemand zoende. Ik denk althans dat een duckface daarop moet lijken. Erg sexy vind ik zo’n eendengezichtje alleen niet.
                Het negentienjarige meisje Hanna plaatste een ludiek liedje op YouTube waarin ze de draak steekt met instasletten. Zo noemt ze meisjes die allerlei selfies op Instagram plaatsen om zoveel mogelijk likes te verzamelen. Heel legitiem om een ironisch liedje over te maken. En daarnaast is ‘Instaslet’ ook gewoon een leuk nummer. De video werd dan ook al honderdduizenden keren bekeken op YouTube. Volgens de digitale krant Trouw doet Hanna echter aan ‘slutshaming’. Voor vrouwen gelden nog altijd andere maatstaven dan voor mannen en daar werken ze zelf hard aan mee, aldus Trouw.
                Onbegrijpelijk dat Trouw-journaliste Amber Dujardin zangeres Hanna mede verwijt dat vrouwen niet seksueel vrij zijn. Niet Hanna, maar Trouw stigmatiseert vrouwen. De krant zet vrouwen neer als willoze slachtoffers van een boze maatschappij. Kom op zeg, laat vrouwen de vrijheid hebben selfies te maken en satirische liedjes te schrijven. Zonder door een gefrustreerde, feministische journaliste in een hokje gedrukt te worden. Daarom vandaag mijn eerste duckface op Instagram. Voor Hanna en voor alle instasletten.

bottom of page