Pasjes als granaatscherven
​blog
9 oktober 2013
Een dezer dagen ontploft mijn portemonnee en vliegen de pasjes als granaatscherven om je oren. Pasjes van de bakker, de slager, de visboer, de groenteboer, de supermarkt, diverse kledingwinkels, schoenenwinkels, de dierenwinkel, de drogist. Heeft u al een klantenkaart van ons? Nee? Alstublieft, nog een pasje erbij. Je wilt niet het gevoel hebben dat je geld weggooit, dus je accepteert al die pasjes. In iedere winkel stort je honderden pasjes op de toonbank, op zoek naar die ene klantenkaart. 'Ja, die is van ons', verlost de winkeljuffrouw je uit je lijden. Dankbaar geef je haar het pasje waarna je alle granaatscherven weer op hun oude plek probeert te krijgen.
En als al die pasjes nou nog eens wat op zouden leveren. Nou ja, een paar mokken met afzichtelijk bloemetjesdesign, een cd terwijl je alle muziek downloadt of streamt of nog meer rommel waar je niet op zit te wachten daargelaten. Als zo’n winkel nou meteen korting zou geven… Scheelt de winkel administratie, scheelt mij weer een pasje dat ik toch niet kan vinden als ik het nodig heb en tja, dan loop ik niet het risico dat mijn portemonnee echt uit elkaar barst. Maar gelukkig, in andere winkels kun je met de klantenkaart korting verdienen. Dat vind ik de leukste pasjes. Althans, als je punten niet verlopen na een bepaalde periode. Bij een kledingzaak spaarde ik maar liefst honderd euro korting bij elkaar. Toen ik mijn gespaarde korting op wilde gaan maken, bleek de winkel gesloten in verband met verbouwing. Nu de winkel weer open is, is mijn korting verlopen. Ik heb te lang gewacht met het inwisselen van mijn korting. Huh? Jullie waren gesloten. Of betalen jullie die verbouwing soms van mijn ingepikte korting?
Het kan natuurlijk nog erger. In het verleden konden zelfs gekochte cadeaubonnen hun waarde verliezen. Je bezat bijvoorbeeld een cadeaubon van vijftig euro en op een dag was de bon niets meer waard. Dan bleek je de eigenaar was van een waardeloos stukje papier. De winkel die de bon had verkocht, had het geld van je gestolen. Nou ja, gestolen… rechtmatig van je ontvreemd. Terecht zijn daar mensen tegen opgestaan. Dankzij deze helden behouden gekochte cadeaubonnen tegenwoordig hun waarde.
Hoe zit dit nu met gespaarde korting? Als je geld spaart bij de bank, mag de bank niet op een dag al je geld inpikken. Tenzij de bank in IJsland staat en Icesave heet. Voor mijn gevoel zou voor bij een winkel gespaarde korting net als voor spaargeld moeten gelden dat die niet kan verlopen. Toch heeft een kledingzaak mijn gespaarde korting gestolen. Misschien wilde de directeur van de winkel samen met de directeur van Icesave op vakantie of wellicht is de verbouwing toch door het begrotingsplafond heen geschoten. De vraag is of voor gespaarde korting andere regels gelden dan voor gekochte cadeaubonnen of voor spaargeld. Mag een winkel je gespaarde korting weer inpikken? Misschien heeft meneer Krol nog een ideetje hoe hiermee om te gaan?