top of page
Transgenderfietsen

Lees ook:

Genderneutraal
Transgenderfietsen

blog

16 augustus 2017

Net nu Sire zich zorgen maakt of wij onze jongens wel genoeg jongens laten zijn, pleit Veilig Verkeer Nederland voor afschaffing van de herenfiets. Het ijzeren ros met horizontale stang zou gevaarlijk zijn. Het fallussymbool zou zorgen voor ernstiger ongelukken. Bovendien zou de stang slechts een overblijfsel zijn uit de negentiende eeuw dat tegenwoordig nergens meer goed voor is.
                Nu wil ik niet pleiten voor of tegen de herenfiets. En ook niet voor of tegen het genoeg jongen laten zijn van je jongen. Nog even los van de vraag wat genoeg is. Wel wil ik pleiten tegen dit soort betutteling. Organisaties als Sire en VVN geven me het gevoel dat ik, dat wij niet in staat zouden zijn zelf te bepalen wat goed voor ons is. VVN komt tenminste nog openlijk uit voor zijn doel, het afschaffen van de gevaarlijke herenfiets. Sire daarentegen probeert ons met oneigenlijke argumenten ‘aan het denken te zetten’. Volgens Sire remmen we jongens te veel af in hun gedrag, waardoor ze geremd worden in hun ontwikkeling. De psychisch mishandelde jongens scoren daardoor gemiddeld lager op de eindtoets in het basisonderwijs, krijgen vaker de diagnose ADHD, spijbelen meer, zitten vaker op het speciaal onderwijs en worden voor hetzelfde gedrag vaker bestraft in de klas. En het wordt nog erger: hun zelfvertrouwen neemt af, ze verliezen sneller hun concentratie, hun motivatie vermindert en hun prestaties gaan achteruit. Wat Sire alleen even vergeet op te merken, is dat jongens veel vaker de top bereiken dan meisjes.
                VVN is wel erg bij de tijd in deze periode dat de NS ons niet meer aanspreekt met ‘dames en heren’ maar met het genderneutrale ‘beste reizigers’ en de gemeente Amsterdam zijn inwoners benadert met ‘beste Amsterdammers’. Naast de strijd voor genderneutrale toiletten kan er best een lobby voor transgenderfietsen bij. En een nieuwe Sire-campagne, want laat jij je transgender wel genoeg transgender zijn?

bottom of page