top of page
De sterren

Lees ook:

Het spel, de fles en het bed
De sterren

blog

22 maart 2023

Ben je single, dan ben je even klaar met vlugge dates en onenightstands. Je gaat voor het serieuzere werk en dat zul je ook vinden.

 

Zo schrijft Cosmopolitan in mijn jaarhoroscoop voor 2023. Dit geldt voor mij en voor alle andere maagden op deze wereld. Je snapt dat ik hier helemaal niets van geloof. Aan wie hebben we deze onzin eigenlijk te danken? Nou, aan de astroloog R.H. Naylor (1889-1952). Hij kreeg het idee astrologie te versimpelen en voorspellingen te doen voor verschillende sterrenbeelden. In 1930 verscheen zijn eerste tijdschrifthoroscoop in het Britse weekblad ‘Sunday Express’. Dit grote succes werd al snel gekopieerd door andere kranten en tijdschriften.

 

Astrologie wordt tegenwoordig vaak in het ridicule getrokken, maar de pseudo-wetenschappelijke astrologie en de wetenschappelijke astronomie werden vroeger door de dezelfde mensen beoefend. Astrologie is de leer die de samenhang tussen de stand van de hemellichamen (vooral planeten en sterren) en het leven op aarde beschrijft. Astronomie of sterrenkunde is de wetenschappelijke bestudering van het heelal, de sterrenstelsels, sterren, planeten. In het verleden geloofde iedereen, ook alle astrologen en astronomen, dat de zon draaide om de aarde: het geocentrische wereldbeeld. Copernicus (1473-1543) introduceerde echter het heliocentrische wereldbeeld, de visie dat de aarde draaide om de zon. Astronomen omarmden het heliocentrische wereldbeeld, maar het is niet zo dat alle astrologen bleven geloven dat de zon om de aarde draaide. Het systeem met de aarde als middelpunt kan in een horoscoop gezien worden als de weergave van een bepaald perspectief: de hemel zoals gezien door de mens op een bepaald tijdstip vanuit een bepaalde plaats op aarde. Astronomen verwerpen tegenwoordig het werk van astrologen, omdat het uitgaat van het geocentrische wereldbeeld.

 

Alhoewel ik natuurlijk niet in tijdschrifthoroscopen geloof, blijft het altijd leuk even te lezen wat de sterren voor mij in petto hebben. Eind van het jaar laat ik jullie weten of ik het serieuzere werk in datingland heb gevonden. Laten we een klein empirisch onderzoek doen naar de juistheid van de voorspelling in de jaarhoroscoop. Willen alle single maagden onder mijn lezers aan het eind van het jaar laten weten of zij ook het serieuzere werk in de liefde hebben gevonden?

bottom of page