top of page
Het spel, de fles en het bed

Lees ook:

Puberhormonen
Het spel, de fles en het bed

blog

15 november 2017

Geef dan, God en Jupiter, dat ik nader tot mijn ster en indien
het haar behaagt gauw een vrouw maak van die maagd.


Draait dan werkelijk alles in dit leven om seks? Nee, gokken en drank spelen ook een rol, zo begreep ik toen ik de Carmina Burana van Carl Orff bezocht in het Concertgebouw. De Carmina Burana uit 1937 is gebaseerd op Middelduitse en Middellatijnse liederen uit de dertiende eeuw. Deze teksten werden in de middeleeuwen verspreid door vaganten. Rondtrekkende monniken en studenten die de geneugten bezongen van het spel, de fles en het bed.
               Feitelijk zijn we dus blijven hangen in de middeleeuwen. Denk bijvoorbeeld aan ‘Paradise by the dashboard light’ dat in mijn geboortejaar 1979 op 1 stond in de Top 40. Daarin haalt een man herinneringen op aan een vrijpartij die hij tijdens zijn tienerjaren had in een auto. De seksuele handelingen worden beschreven in de vorm van een verslag van een honkbalwedstrijd. Wat minder verhullend zongen Salt’n Pepa in 1992 over seks in ‘Let’s talk about sex’. Met een remake van dit nummer bestormden Cheat Codes & Kris Kross Amsterdam vorig jaar nog de hitlijsten. Seks is een onderwerp waar mensen van alle tijden graag over zingen, tekenen en schrijven. Ikzelf incluis.
               Niet alleen kunstenaars, schrijvers en musici houden zich er graag mee bezig. Niet voor niets worden mijn verhalen over seks vaak het best gelezen. Dus nou niet doen alsof jullie Roomser zijn dan de paus. Jullie lezen die teksten graag. Maar om te voorkomen dat jullie mij voor platvloers verslijten, sluit ik af met cultureel verantwoorde woorden uit de Carmina Burana.

Als bij ’t meisje dan een jongen
door het venster is gesprongen, dat is een mooi geval
omdat daarna de liefde weldra beginnen zal
en daar verdwijnt de schaamte al.
Een heerlijk spel begint er dan in alles wat bewegen kan.

bottom of page