top of page
Een veel grotere slet

Lees ook:

Daten  in bed.jpg
Een veel grotere slet

blog

4 november 2020

Voor mensen die thuis geen Google en Wikipedia hebben: een drogredenering is een redenering die niet klopt, maar wel aannemelijk lijkt. Van een lezer kreeg ik de kritiek dat het woord ‘drogredenering’ niet in het woordenboek staat en dat ik het dus niet moest gebruiken. Ik moest wat water bij de wijn doen om de leesbaarheid en toegankelijkheid te vergroten. Persoonlijk vind ik water bij de wijn altijd zonde.

 

Maar ik ben de beroerdste niet, dus ik wil de drogredenering uit mijn vorige blog best uitleggen. Tenslotte was drogredeneringen uitleggen mijn vak toen ik nog voor de klas stond. Ik schreef: ‘Met twee verschillende mannen kussen binnen een maand, maakt dat me een slet? Ach welnee, ik heb wel ergere dingen gedaan in het verleden.’ In deze zinnen zit een veel gebruikte drogredenering. Laat ik dit citaat wat simplificeren: met twee verschillende mannen kussen, maakt me geen slet want ik heb wel ergere dingen gedaan. Ik zeg dus eigenlijk dat ik geen slet ben, omdat ik in het verleden een veel grotere slet ben geweest. Laten we even aannemen dat ‘een slet zijn’ iets negatiefs is. Ik argumenteer alsof het wiskunde is: - - = +. Twee keer iets negatiefs, maakt het weer positief. Dus ik ben geen slet!

 

Nou weet iedereen dat dat niet klopt. Twee keer een slet zijn, maakt mij niet niet een slet. Maar ik zal mijn best doen, beste lezer, om je in het vervolg niet meer aan het denken te zetten. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat je geprikkeld wordt bij het lezen. Vanaf nu alleen nog maar Jip en Janneke-taal.

bottom of page