top of page
Geen 72 maagden voor Rushdie

Lees ook:

Duivelsverzen
Geen 72 maagden voor Rushdie

blog

17 augustus 2022

Welke fundamentalistische moslim voelt de behoefte een fatwa over mij uit te spreken als ik het volgende schrijf? O wacht, jullie mogen slechts aanslagen en moorden plegen, geloven jullie. Een fatwa uitspreken mag alleen een gezaghebbend islamitisch rechtsgeleerde.

 

‘Dit zijn de verheven kraanvogels, op hun voorspraak kan worden gehoopt.’

 

Deze woorden staan in de Koran. Het is blasfemie, godslastering dat ik dit schrijf. Iemand die daar niet voor opgeleid is, laat staan een niet-moslim, mag de Koran niet vertalen of interpreteren. En al helemaal niet de profeet Mohammed bekritiseren zoals het Franse tijdschrift Charlie Hebdo en de Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie deden.

 

In de Koran staan de duivelsverzen. Daarin legt de duivel deze woorden in de mond van de profeet, Mohammed en de mensen geloofden de woorden.

‘Dit zijn de verheven kraanvogels, op hun voorspraak kan worden gehoopt.’

De aartsengel Djibril, Gabriël, kwam haastig bij de profeet en zei: ‘Mohammed, wat heb je gedaan? Je hebt de mensen iets gereciteerd wat ik je niet heb overgebracht van God, en je hebt iets gezegd wat hij niet tegen jou gezegd heeft!’ Mohammed schrok en God had medelijden met hem. Om Mohammed te troosten zond Allah hem een openbaring. Daarin liet Allah Mohammed weten dat er vóór Mohammed geen profeet was geweest die iets wenste of begeerde zonder dat de Satan hem iets naar zijn wens in de mond had gelegd, zoals hij dat nu bij de profeet had gedaan, en zonder dat God daarna had afgeschaft wat de Satan hem had ingegeven. Dus geen enkele profeet vóór Mohammed was zo belangrijk dat de duivel de profeet woorden in de mond legde en dat Allah afschafte wat hij had gezegd. Voor moslims blijkt hieruit dat Mohammed de enige ware profeet is. Vóór Mohammed waren er ook wel andere profeten zoals Jezus, maar de enige echte profeet die zijn woorden rechtstreeks van God kreeg, was Mohammed. Geloven moslims.

 

Salman Rushdie zette in zijn boek ‘De Duivelsverzen’ de profeet Mohammed neer als een man die bezwijkt voor aardse genoegens. Blasfemie is dit voor moslims. In 1989 riep de toenmalige Iraanse leider Ayatollah Khomeini moslims op Rushdie te vermoorden vanwege zijn Duivelsverzen. Sinds die tijd wordt de schrijver vervolgd. En nu, ruim dertig jaar nadat Khomeini zijn fatwa deed en nadat Khomeini overleed, zijn er nog steeds fundamentalistische moslims die Salman Rushdie willen vermoorden. Op naar de 72 maagden.

bottom of page