top of page
Geen euthanasie maar stamceltherapie

Lees ook:

Dromer
Geen euthanasie maar stamceltherapie

blog

12 januari 2022

Euthanasie overwegen, dat adviseerde een arts mij laatst. Ik was in shock: hoe kon een dokter mij zo’n advies geven, terwijl je aan MS niet doodgaat? Ernstig invaliderend is MS echter wel, zoals ik inmiddels uit eigen ervaring weet. Sona Barghi, een mooie intelligente jonge juriste, heeft dezelfde ervaring. Werken kan ze niet meer. Lopen gaat ook niet. Binnenshuis strompelt ze van muur naar kast; als ze geluk heeft, bereikt ze het toilet op tijd. Buitenshuis verplaatst Sona zich met een scootmobiel, zo’n ding waarop zelfs bejaarden zich niet willen vertonen.

 

Sona probeerde verschillende MS-behandelingen om haar ziekte te stoppen, maar niets hielp. Ze was ten einde raad. Tot ze hoorde van aHSCT, stamceltherapie bij MS. Stamcellen worden uit het eigen lichaam van de patiënt gehaald en ingevroren. Met chemokuur wordt vervolgens het immuunsysteem vernietigd en daarna krijgt de patiënt zijn/haar eigen stamcellen terug. Die stamcellen kunnen dan uitgroeien tot een nieuw, gezond immuunsysteem. Het is een risicovolle behandeling en daar is Sona zich van bewust. Toch wil ze deze hoop met beide handen aangrijpen. In Nederland wordt de behandeling van 60.000 euro echter nog niet vergoed.

 

Sona zamelt geld in om deze behandeling in Rusland te laten doen. Inmiddels heeft ze bijna 10.000 euro opgehaald, maar ze heeft nog een lange weg te gaan. Ze benaderde mij en vroeg me haar te helpen. Wonderen kan ik niet verrichten en geld heb ik ook niet. Ik kan echter wel mijn volgers vragen haar te helpen. Wie wil Sona Barghi helpen de laatste 50.000 euro bij elkaar te sparen? Ga naar gofundme.com en zoek op Sona. Help Sona aan een MS-behandeling.

bottom of page