Lees ook:
Dromer
blog
13 september 2017
Voor zweefteven en dromers zijn alternatieve geneeswijzen. Zo dacht ik tot een jaar of zeven geleden. De wereld verandert echter als je ongeneeslijk ziek blijkt. De reguliere medische wetenschap kan je niet helpen, dus dan moet je wel verder kijken. Nou ja, moeten. Je kunt je er natuurlijk ook gewoon bij neerleggen, maar dat past niet bij mijn karakter.
Direct na de diagnose las ik alles wat ik maar kon vinden over MS. Van mijn neuroloog kreeg ik zelfs een mini-college neurologie en hij adviseerde me literatuur die aan studenten geneeskunde gedoceerd wordt. Al snel kwam ik tot de ontdekking dat de medische wetenschap maar weinig begrijpt van MS. Wel werd me duidelijk dat de kans groot is dat roken MS mede veroorzaakt en de progressie van de ziekte versnelt. Dus ik stopte met roken. Ook leerde ik dat een lage vitamine D-waarde waarschijnlijk een van de oorzaken is en de achteruitgang versnelt. Ik wilde niet wachten op wetenschappelijk bewijs. Die tijd heb ik immers niet. Dus ik begon een hoge dosis vitamine D te slikken. En met succes, zo leek het. Jarenlang had ik geen terugvallen meer. Ik revalideerde en kon vrijwel alles weer.
Tot ik in 2015 opnieuw ziek werd. De huisarts dacht aan een longontsteking, maar bewijs daarvoor werd nooit gevonden. Ik herstelde gedeeltelijk van mijn ‘longontsteking of wat het dan ook was’. Maar sinds die tijd loop ik met een rollator. Of misschien is strompelen een beter woord. Hoe hard ik ook knok, het lukt me niet echte vooruitgang te boeken. In juni van dit jaar werd ik wederom doodziek. De symptomen leken op die van 2015. Deze keer liet ik het er echter niet bij zitten en ging de medische molen in. Vooralsnog is er alleen geen verklaring gevonden voor mijn klachten.
Ik besloot daarom mijn heil opnieuw buiten het reguliere medische circuit te zoeken. Een Braziliaanse arts behaalt veelbelovende resultaten bij zijn MS-patiënten door middel van onder meer een zeer hoge dosis vitamine D en een aantal andere supplementen. Vorige week begon ik zijn protocol grotendeels te volgen en er lijkt nu wat voorzichtige vooruitgang te ontstaan. Dus ik ga dr. Coimbra verder volgen. Laat mij maar een zweefteef en een dromer zijn.