top of page
Geen haatdragend volkje.jpg
Geen haatdragend volkje

blog

21 juni 2023

Excuses en herstelbetalingen moeten we vragen aan de Fransen. Dat is immers de mode in deze tijd. Het is weliswaar 350 jaar geleden dat de Fransen Maastricht belegerden en veroverden, en niemand uit die tijd leeft nog, maar dat is geen reden om de Fransen hun dominante gedrag te vergeven. Hooguit pas na excuses en herstelbetalingen. De Fransen pronken immers nog steeds met hun overwinning in onder meer het paleis van Versailles.

 

Louis XIV, de Zonnekoning, wilde hoogstpersoonlijk Maastricht innemen. Het Beleg van Maastricht vond plaats tussen 13 juni en 30 juni 1673. De verovering van Maastricht was een van de grotere, militaire successen van Lodewijk XIV. In de kunstzinnige verheerlijking van de Zonnekoning neemt de verovering van Maastricht dan ook een belangrijke plaats in. Charles le Brun maakte de plafondschildering ‘Inname van Maastricht’ in de Spiegelzaal van Versailles. Pierre Mignard maakte twee versies van ‘Lodewijk XIV voor Maastricht’ die nu in  Reims en Turijn hangen. In het Louvre hangt ‘Aankomst Lodewijk XIV in het legerkamp’ van Adam Frans van der Meulen en op Porte Saint-Denis in Parijs is het reliëf ‘Inname van Maastricht’ van Michel Anguier te bekijken.

 

Prachtige kunst en geschiedenis heeft Louis XIV wel geleverd. Ik denk alleen niet dat het zo heel leuk was voor de mensen van die tijd. Onze voorouders hebben zwaar geleden onder de machtswellust van de Zonnekoning. Nu zijn wij echter geen haatdragend volkje. Excuses en goede herstelbetalingen door de Fransen en we praten nergens meer over. Die genoegdoening is heel belangrijk om verder te kunnen met ons leven.   

Lodewijk XIV voor Maastricht - Pierre Mignard

Lees ook:

Hoofdzonden
bottom of page