top of page
Hoofdzonden

Lees ook:

Koning en Prins
Bosch by night
Hoofdzonden

blog

20 april 2016

Maanden geleden al bestelde ik kaarten voor een bijzondere tentoonstelling over de kunstenaar Jeroen Bosch. Dit jaar is het exact 500 jaar geleden dat hij overleed en begraven werd vanuit de Sint Jan in mijn en zijn geboortestad Den Bosch. Daarom is 2016 het Jeroen Bosch-jaar. Jeroen werd overigens geboren als Jheronimus van Aken, maar hij koos ervoor de naam van zijn stad te adopteren. Ik denk dat ik ga schrijven onder het pseudoniem Sylvia Bosch.
                De stad Den Bosch heeft helaas geen enkel werk van zijn beroemdste kunstenaar in bezit. Dus om toch een tentoonstelling met zijn kunst te kunnen organiseren, moest de stad iets bedenken om musea van over de hele wereld zover te krijgen Bosch’ werk uit te lenen. Daarom werd het Bosch Research and Conservation Project, het BRCP,  in het leven geroepen. In ruil voor de uitleen onderzocht en restaureerde dat het werk van Bosch. Van ‘De Tuin der Lusten’, zeg maar ‘De Nachtwacht’ van Bosch, was echter vanaf het begin al duidelijk dat het Prado Museum in Madrid die niet zou uitlenen. Het Prado bezit echter meerdere werken van Bosch en wilde de andere wel ter beschikking stellen.
                Van een schilderij in het Prado, ‘De Zeven Hoofdzonden’, werd door het BRCP geconcludeerd dat het niet van de hand van de meester was. Het Prado was niet blij en liet weten dat het de conclusies van het project niet deelt. De Spaanse koning, die bij de officiële opening van het Jeroen Bosch-jaar naast Willem-Alexander zou zitten, bleef thuis. En behalve ‘De Hooiwagen’, die al in Den Bosch was op dat moment, besloot het Prado geen andere werken uit te lenen aan het Noordbrabants Museum. De Spanjaarden zijn er overigens van overtuigd dat Bosch een Spanjaard was. En wij maar denken dat de Spaanse overheersing al een tijdje achter ons lag.

 

Was getekend, Sylvia Bosch

bottom of page