top of page
Herseninhoud van een erwt

Lees ook:

Sint Nikolaas en zijn knecht
Herseninhoud van een erwt

​blog

30 oktober 2013

Als Hollandse, blonde vrouw met blauwe ogen krijg ik nog wel eens wat flauwe grappen over domme blondjes naar mijn hoofd (ja, ik smeer Tipp-Ex op mijn beeldscherm en als je op mijn deurbel drukt, hoor je ‘domding’). Flauwe grappen vind je over alle bevolkingsgroepen. Een serie over de liefdeslevens van moslims heet The Love Goat, een Turkse homo is een islammietje en een Chinees met een hond als huisdier is een vegetariër.
                Bij dit soort grappen is de scheidslijn tussen spottend en kwetsend erg dun. De volgende grappen zijn naar mijn smaak bijvoorbeeld ver over het randje. Waarom heeft een douchekop elf gaatjes? Omdat een Jood maar tien vingers heeft. Waarom stinken negers? Zo hebben de blinden ook iets om te haten. Wat is het verschil tussen een aangereden hond en een aangereden Marokkaan? Bij de hond staan remsporen.
                Helaas bestaan er ook mensen die zonder gêne om dit soort grappen kunnen lachen. Je hoort ze de domme grappen naar elkaar schreeuwen terwijl ze in een kringetje op een verjaardag zitten. Het is het type mensen dat de zwartepietendiscussie misbruikt om hun eigen racistische statement te maken. Het type mensen dat op het Malieveld een zwarte vrouw belaagt, een vrouw die nota bene zelf vóór Zwarte Piet is.
                 Ik was enorm verontwaardigd toen ik het verhaal over de bedreigde vrouw hoorde. Met plaatsvervangende schaamte heb ik het filmpje bekeken. Het gemiddelde IQ stijgt niet als je die mensen uitnodigt op je verjaardag (zelfs niet als je verder alleen maar domme blondjes uitnodigt). Zwarte Piet, wil je niet de zeurpieten maar deze mensen met de herseninhoud van een erwt in de zak meenemen naar Spanje?

bottom of page