top of page
Sint Nikolaas en zijn knecht

Lees ook:

Smoezen in de hal
Herseninhoud van een erwt
Kleuterlogica
Dubbel Sinterklaas
Zwarte en witte kinderen
Sint Nikolaas en zijn knecht

​blog

23 oktober 2013

Hier rust Zwarte Piet, 1850 – 2013, vermoord door de zeurpiet, prijkt op een grafsteen. In een Telsell-commercial worden zwarte pieten met een training gebaseerd op de slavenopleiding uit de zestiende eeuw  te koop aangeboden. Wat is er nou slaafs aan Zwarte Piet? Twee weken werken en dan de rest van het jaar in Spanje!, luidt een tegeltjeswijsheid.
                Facebook staat vol met dit soort berichten. De zwartepietendiscussie is dit jaar heviger dan ooit. Eerlijk gezegd word ik doodmoe van het gezever over het vermeende discriminerende karakter van Zwarte Piet. Ik dacht bij Zwarte Piet nooit aan slavernij en racisme, maar nu kan ik er moeilijk nog omheen.
                Zelfs de VN doen nu onderzoek naar onze Zwarte Piet. Shepherd, het hoofd van de VN-werkgroep, vindt al  voor aanvang van haar onderzoek dat Nederland het hele sinterklaasfeest maar moet afschaffen. Alsof je iemands gezonde teen wil genezen door zijn hele been te amputeren. Shepherd vraagt zich af waarom wij geen genoegen nemen met de kerstman. Van haar hoeven we dus geen objectief onderzoek te verwachten. Over de hulpjes van de kerstman hoor ik haar overigens niet. Niks over lilliputters discriminerende kabouters en niks over onderdrukte rendieren.

                 Sinterklaas is al eeuwenlang een kinderfeest. Zwarte Piet is niet zwart omdat de Heilige Nicolaas er zwarte slaven genaamd Piet op na hield. Zwarte Piet is zwart doordat Jan Schenkman in 1850 het boek Sint Nikolaas en zijn knecht  schreef met daarbij prenten van de Sint met een zwarte knecht. Niks discriminatie, niks slavernij. Gewoon een onschuldig kinderboekje over onze goedheiligman met zijn knecht, een betaalde werknemer en geen slaaf.
                 Het grootste deel van de Nederlanders denkt bij Zwarte Piet niet aan racisme. Een groot deel van de Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders echter wel.  Om deze mensen niet voor het hoofd te stoten gaan er nu stemmen op om pieten alle kleuren van de regenboog te geven. Moeten wij de misvattingen die leven bij een groep Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders beantwoorden met regenboogpieten? Ik denk niet dat  Poetin daar blij mee is. Misschien kan Zwarte Piet de zeurpiet in de zak mee naar Spanje nemen…

bottom of page