top of page
Hooikooortsfeest

Lees ook:

Kwakzalverij
Hooikoortsfeest

blog

11 mei 2022

Met toeters en feesthoedjes vliegen ze door de lucht. De pollen vieren feest met dit weer. Door de warmte en de wind worden de pollen bevrijd uit hun gevangenissen in bomen, planten, bloemen en vooral gras in deze tijd van het jaar. En geen regendruppel die ze nu naar de grond duwt. Allerlei wondermiddelen zouden je van je hooikoortsklachten af helpen. Je moet hooikoortspillen slikken, neusspray spuiten, tape op je rug laten plakken door een fysio, een pissebed eten. Levend naar het schijnt. Hoe graag ik ook van mijn hooikoortsklachten af wil, dat laatste heb ik nog geen seconde overwogen. Verder heb ik echter alles door mijn hoofd laten gaan en geprobeerd. Niets helpt voldoende.

 

Allergische klachten, en dus ook hooikoortsklachten, worden veroorzaakt door een stofje genaamd ‘histamine’. We hebben het allemaal in ons lijf, we hebben het nodig. Te veel histamine geeft echter klachten. Niezen, tranende ogen, jeuk, bultjes, een opgewollen tong, vermoeidheid . Alle allergische klachten die je maar kunt bedenken. Dit is waarom anti-histaminepillen soms wat verlichting kunnen bieden bij allergische klachten. De grens waarboven je allergische klachten krijgt, verschilt bij iedereen. De een zit sneller boven die grens dan de ander en is dus allergisch voor van alles, net als ik.

 

Met voeding kun je de hoogte van je histaminewaarde beïnvloeden. In tomaten zit bijvoorbeeld heel veel histamine. Die eet ik dus niet en dat kost me geen enkele moeite. Behalve voeding met histamine, bestaat er ook voeding en drank met histaminevrijmakers. De histamine die je lichaam over heeft, slaat het op in de cellen. Daar heb je er geen last van en krijg je dus geen klachten van de histamine. Je kunt er echter wel weer last van krijgen als de histamine letterlijk vrijgemaakt wordt uit de cellen. Dat gebeurt als je histaminevrijmakers tot je neemt. Histaminevrijmakers zijn bijvoorbeeld cafeïne en alcohol. Zeg maar de geneugten des levens. Mij lukt het wat minder goed mezelf die te ontzeggen.

bottom of page