top of page
Kwakzalverij

Lees ook:

Eet een pissebed
Kwakzalverij

blog

28 juni 2017

Een half uur innig kussen, een pissebed eten, tape op je rug plakken. Ieder jaar is er weer een nieuwe remedie tegen hooikoorts. Een alternatief wondermiddel. Sceptisch was ik over tape op je rug die je zou verlossen van hooikoortsklachten. De verhalen klonken echter zo enthousiast en overtuigend dat ik besloot het te proberen. Veel kwaad kan een beetje tape immers niet.
                Dus ik belde mijn huisarts, maar die had er nog nooit van gehoord. Mijn fysiotherapeut daarentegen bleek het al bij verschillende patiënten te hebben toegepast. Sommige mensen merkten er niets van, maar anderen hadden er wel baat bij. Het proberen waard dus. Ik was namelijk doodziek door de pollenallergie en wilde eigenlijk alles wel aangrijpen. Bovendien zou ik zelfs met een placebo-effect al blij zijn. Mijn fysiotherapeut plakte twee stukken tape op mijn rug en klaar was ik. Nu maar wachten tot mijn klachten vanzelf zouden verdwijnen.
                De eerste dag gebeurde er niets. Maar ik had geduld. De volgende dag zou ik me vast beter voelen of anders de dag daarna. Hallellujah! Na enkele dagen voelde ik me veel minder beroerd. Ik snotterde minder, had minder last van mijn ogen, was niet meer zo moe. Deze tape was inderdaad een wondermiddel. De pollenradar leerde mij echter dat er minder pollen in de lucht waren. Doordat de temperatuur inmiddels was gedaald en het geregend had. Geen wondermiddel dus en zelfs geen placebo-effect, maar ware kwakzalverij. Aldus mijn empirische onderzoek met n=1.

bottom of page