top of page
Ik zou de top bereiken

Lees ook:

Lastige handicappers
Ik zou de top bereiken

blog

9 februari 2022

‘Jullie kunnen alles worden, als je maar je huiswerk maakt.’ Ik voelde de teleurstelling en het ongeloof van Stef Bos toen ik puber was en ik vond het nummer dan ook prachtig. Ik begreep er echter niks van, de wereld lag nog aan mijn voeten. Ik ging het helemaal maken; ik zou de top bereiken. Ik wist niet waarin of waarmee, maar ik ging heel goed worden in wat ik zou doen. Ik deed alles wat in mijn macht lag. Na mijn vwo studeerde ik cum laude af aan de universiteit. En daar zit ik dan met mijn 42 jaren oud: gehandicapt, afgekeurd, wonend in een achterstandswijk. Is dit nu later? Oké, ik heb niet altijd mijn huiswerk gemaakt. Is dit mijn straf? Heb ik daarom de top niet bereikt?

 

Ik ben een zes-vinkjes. De macht in Nederland, zo betoogt Joris Luyendijk in NRC, zit bij de zeven-vinkjes. Mensen die een vinkje kunnen zetten bij elk van de volgende zeven punten: man, hetero, wit, minstens een hoogopgeleide en/of welgestelde ouder, minstens een in Nederland geboren ouder, atheneum of gymnasium, universiteit. De mannen aan de top hebben allemaal zeven vinkjes en de groep houdt zichzelf in stand: het ‘cloning effect’. Deze mannen bepalen wie de besten zijn en wie dus aan de top zullen komen. En dat zijn mannen zoals zij, zeven-vinkjes. Nog geen drie procent van de bevolking behoort volgens Luyendijk tot deze groep. Zelf denk ik dat de groep nog veel kleiner is. Zo’n tien procent van de bevolking heeft een beperking of handicap, of wat de politiek correcte benaming momenteel ook is. Gehandicapten vind ik niet aan de top. De mannen aan de top hebben geen beperking. Zij hebben dus zelfs acht vinkjes. Maar ik kan Joris Luyendijk als echte acht-vinkjes niet kwalijk nemen dat hij dat over het hoofd ziet.

 

Nou zijn er natuurlijk meer dingen belangrijk in het leven dan de top bereiken. Dus ik ga me niet blind staren op het feit dat ik de top niet heb bereikt en ik ga er ook niet verbitterd door raken. Het was alleen wel zo rechtvaardig geweest wanneer ik überhaupt een kans had gehad als gehandicapte vrouw. Net als voor iedereen zonder acht vinkjes.

bottom of page