top of page
Lastige handicappers

Lees ook:

Een slimme meid
De maakbare wereld
Voor oude mensen
Lastige handicappers

​blog

5 augustus 2013

Gehandicapten zijn lastige mensen. Ze beperken je in je bewegingsvrijheid. Ze kunnen niet ver lopen of je moet hun rolstoel duwen. Ze hebben je hulp nodig om naar de wc te gaan of ze hebben te weinig energie om lang door te gaan. Daarom kun je ze maar beter niet meenemen als je gaat winkelen of een kroegentocht houdt. Ook als kroegeigenaar kun je ze beter niet binnenlaten. Een rolstoel neemt net zo veel ruimte in beslag als vier gezonde mensen en levert maar een kwart van de omzet op. Bovendien staat een rolstoel altijd in de weg; gezonde mensen struikelen erover. Nee, je kunt je maar beter laten omringen door gezonde mensen.
               

Waarschijnlijk (lees ‘hopelijk’) klinkt dit je belachelijk in de oren. Toch hebben gehandicapten regelmatig te kampen met mensen die zich op een dergelijke manier opstellen. Zo werd ik geweigerd in een kroeg omdat ik in een rolstoel zat. Lopend werd ik zonder problemen toegelaten, maar mijn rolstoel moest ik buiten laten staan. Nou is een rolstoel geen luxeartikel; het is geen luie stoel voor mensen die een hekel hebben aan lang staan. Hem buiten laten staan was voor mij destijds geen optie. Mijn rolstoel weigeren was hetzelfde als mij weigeren.
                Ik deed aangifte van discriminatie, maar justitie vond ‘gronden van algemeen belang’ (i.c. de brandveiligheid) zwaarder wegen dan de discriminatie op grond van handicap. Aan het feit dat de kroegeigenaar door het toelaten van te veel mensen sowieso het algemeen belang  schond en aan het feit dat de brandweer geen reden zag om rolstoelen te weigeren, werd door justitie volledig voorbijgegaan. Recht blijkt dan toch iets anders dan rechtvaardig.
               

Helaas lopen mensen met een beperking regelmatig tegen dit soort discriminatie aan. Het betreft dan vaak niet mensen met wie de gehandicapte geen band heeft zoals een kroegeigenaar, maar juist mensen uit de directe omgeving. Handicappers zijn nou eenmaal lastig voor de naaste omgeving. Als je zo iemand meeneemt, moet je rekening met diegene houden. Niet iedereen blijkt dan even sociaal te zijn. Nee, je kunt je beter omringen met gezonde mensen.

bottom of page