top of page
Kankergen.jpg

Lees ook:

Borstkankergen
Kankergen

blog

12 juli 2023

Van mijn moeder mag ik het niet zeggen. Zelf vind ik dit woord juist perfect de lading dekken. Het drukt mijn gevoelens over dit erfelijke materiaal volledig uit en het geeft inhoudelijk ook nog eens volmaakt weer wat het is. Een gen, een gemuteerd ATM-gen, waardoor ik een verhoogde kans op kanker heb. Ik heb door dit gen zo’n 30% kans om borstkanker te krijgen. Bij het woord ‘kanker’ is ‘dood’ toch het eerste wat door je hoofd schiet. En ik wil nog lang niet dood. Ik haat dit kankergen.

 

Omdat ik drager ben van dit borstkankergen, krijg ik vanaf nu ieder jaar een mammografie. Elk jaar weer de stress of ik geen kanker heb. Natuurlijk is het goed dat ze er snel bij zijn als ik wel kanker heb. Ieder jaar weer de angst voor de uitslag lijkt me echter vreselijk. Mijn erfelijk materiaal kan ik niet veranderen, maar misschien kan ik andere risicofactoren beïnvloeden. Ik dook dus in de websites. Gezond leven is eigenlijk het belangrijkste advies. Niet roken, niet drinken, veel bewegen. Roken en drinken doe ik niet of nauwelijks, maar heb ik in mijn wilde, jonge jaren wel veel gedaan. Helaas kan ik dat niet terugdraaien. En ach, ik heb ervan genoten toen. Veel bewegen is lastig in mijn situatie, maar ik beweeg zoveel als ik kan in mijn rolstoel. Verder is er nog een hele riedel supplementen die mogelijk helpt, zoals vitamine D. Eigenlijk dezelfde vitamines en mineralen die ik toch al slik vanwege de MS. Die supplementen vormen een onderdeel van mijn ‘gezond leven’. Tijdens mijn ziekenhuisopname vanwege ernstige wonden dachten ze dat de supplementen mij mijn leven hadden gered. Aan die inname verander ik dus zeker niets.

 

Wat tot slot heel goed zou zijn voor mijn gezondheid is kinderen krijgen. Goed tegen borstkanker. Eigenlijk had ik kinderen dan al voor mijn 35e moeten krijgen, maar ook nu zou het nog heel goed voor me zijn. Nou maak ik er nooit een geheim van dat ik een grote kinderwens heb. En vrijwilligers om mij te bezwangeren zijn er in overvloed. Ik wil echter geen kind van zomaar iedereen. Ik wil de prins op het witte paard op wie ik tot over mijn oren verliefd word. En als die niet komt, dan maar een grotere kans op borstkanker. Of toch niet?

bottom of page