top of page
Liever wat coronadoden

Lees ook:

Coronalijders
Liever wat coronadoden

blog

27 januari 2021

‘Dus jij wilt graag coronadoden?’ Van het begrip retorische vraag hebben deze mensen nog nooit gehoord, maar steevast proberen voorstanders van het regeringsbeleid me op deze manier woorden in de mond te leggen. You’re either with us or against us. Het regeringsbeleid is bedoeld om zo weinig mogelijk coronabesmettingen en daarmee zo weinig mogelijk coronadoden te krijgen. Als jij niet voor het regeringsbeleid bent, dan ben je dus tegen. En tegen het regeringsbeleid zijn is hetzelfde als voor veel besmettingen en doden zijn.

Niemand is voor veel coronadoden. Ik ook niet. Dat wil echter niet zeggen dat ik achter het regeringsbeleid sta. Niet dat het heel relevant is wat ik ervan vind, want zoals de meesten van ons heb ik niets in te brengen. Ook ik moet me aan de avondklok houden, want anders krijg ik 95 euro boete. Persoonlijk vind ik dat van den zotte. We leven in een vrij land. O nee, verleden tijd. We leefden in een vrij land tot we onze vrijheden stuk voor stuk inleverden in een poging het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Voor mij gaat dit veel te ver. Vrijheid is een grondrecht. De basis van onze democratische samenleving. Ik begrijp niet hoe het heeft kunnen gebeuren dat besloten is onze vrijheid op te geven. Onze vrijheid die door onze voorouders hard bevochten is. Dat wat we ieder jaar op 5 mei weer vieren.

Vrijheid is voor mij het grootste goed. De vrijheid om te zeggen en schrijven wat ik wil. De vrijheid om zonder mondkapje het huis uit te gaan. De vrijheid om ’s avonds op stap te gaan. De vrijheid om een hapje te eten bij een restaurant. De vrijheid om een borrel te drinken in de kroeg. De vrijheid om thuis zoveel mensen uit te nodigen als ik wil. De vrijheid om binnen anderhalve meter van mensen te komen. En die vrijheid is me heel veel waard. Ik heb zelfs liever wat coronadoden dan dat ik mijn vrijheid opgeef. Ook als die doden in  mijn eigen familie vallen.

bottom of page