top of page
Mijn hersenen prikkelen

Lees ook:

Kippetjes en haantjes
Mijn hersenen prikkelen

blog

3 mei 2023

Buenos días, buenas tardes, buenas noches. Nog even en ik kan een gesprek voeren in het Spaans. Onlangs leerde ik een intelligente, knappe Spanjaard kennen op Tinder. Liefhebber van talen als ik ben, begon ik direct pogingen te wagen me de Spaanse taal eigen te maken. Helaas is de leuke Spanjaard inmiddels vertrokken naar Spanje, maar ik blijf oefenen met de app die ik installeerde. Spaans kan altijd nog eens van pas komen tijdens een vakantie of met een andere Spanjaard die ik ontmoet. En ik vind het leuk mezelf uit te dagen.

 

Nu Spaans leren bleek veel eenvoudiger dan een kleine tien jaar geleden Italiaans leren voordat ik een paar maanden naar Italië ging. Een app zoals ik nu gebruik, bestond toen namelijk nog niet. Het Italiaans heb ik wel geleerd, want de beste manier is tussen de Italianen zitten. Inmiddels is veel van mijn Italiaans echter weggezakt aangezien ik het vrijwel nooit meer gebruik. Datzelfde geldt voor mijn Frans doordat ik nog maar zelden naar Frankrijk ga. Dus besloot ik met dezelfde app waarmee ik Spaans leer, ook mijn Frans en Italiaans op te krikken. Ik twijfel nog of ik ook mijn Engels en Duits ga oefenen. Een fatsoenlijk gesprek voeren kan ik wel in die talen, maar verbeteren kan nooit kwaad. Het niveau van een moedertaalspreker benader ik immers niet.

 

Of ik niet bang ben dat ik al die talen door elkaar gooi? Ik zou niet weten waarom. Vroeger op school leerde ik tegelijkertijd Engels, Duits, Frans, Grieks en Latijn. Nooit kwam het in mijn hoofd op in het Frans te beginnen tegen mijn leraar Duits. Nu tegelijkertijd Spaans, Italiaans, Frans, Engels en Duits leren zou volgens mij ook geen probleem moeten zijn. Het prikkelt mijn hersenen. Ik wil graag leren. Me gustaría aprender. Vorrei imparare. Je voudrais apprendre. (Hopelijk zonder fouten 😁)

bottom of page