top of page
Mijn zwarte buurman

Lees ook:

Sint Nikolaas en zijn knecht
Mijn zwarte buurman

blog

12 december 2022

Gek? Nee, niet meer dan redelijk. Mijn zwarte buurman bied ik binnenkort mijn excuses aan en ik geef hem ook honderd euro. Even schoot het door mijn hoofd om niks te zeggen. Als ik mijn mond houd, denkt hij waarschijnlijk dat zijn hond het heeft gedaan. Maar dat is niet eerlijk. Ik heb het gedaan, dus ik moet de consequenties dragen. Ik heb een dure vaas bij de buurman kapot gemaakt en niet de hond.

 

Moet ik mijn zwarte buurman, een nazaat van slaven, nu ook mijn excuses aanbieden voor het slavernijverleden? Dat lijkt me niet. Hij bestond toen nog niet en ik ook niet, de Nederlandse staat echter wel. En dus gaat de Nederlandse staat binnenkort ‘sorry’ zeggen voor het slavernijverleden. Terecht want de Nederlandse staat was verantwoordelijk voor de slavenhandel en is daar heel rijk van geworden. We plukken de vruchten van de rijkdom die in die tijd is vergaard. ‘We’ inderdaad. Zowel mijn zwarte buurman als ik. Herstelbetalingen van de Nederlandse overheid lijken op zijn plaats, maar de vraag is aan wie en hoeveel.

 

De mensen van toen bestaan niet meer en kunnen dus geen herstelbetalingen in ontvangst nemen. Toch zullen zich in de komende jaren ongetwijfeld mensen melden die menen recht te hebben op geld van de Nederlandse staat, omdat ze afstammeling zijn van door de Nederlandse staat uitgebuite slaven. Ik ben heel benieuwd hoe een rechter hierover zal oordelen.

bottom of page