top of page
Nedersaksisch gevaar

Lees ook:

Sexy zachte 'g'
Nedersaksisch gevaar

blog

10 oktober 2018

We moeten opletten, anders vallen die stugge Friezen ons aan. Volgens mij heeft Friesland een geheim leger. Een taal is een dialect met een leger en een vloot, leerde ik tijdens mijn studie. De taalkundige Steven Pinker schreef dat in zijn boek ‘The Language Instinct’. Ja, ik was ook verbaasd dat ik Engelstalige boeken kreeg voor mijn studie Nederlands. Pinker maakte leesbare kost van de hoogdravende theorieën van taalkundegoeroe Noam Chomsky.
               Een derde taal hebben we er nu bij naast het Nederlands en het Fries: het Nedersaksisch. In het vervolg zal er alles aan worden gedaan om de taal te behouden en het gebruik ervan te stimuleren. Er mag les in worden gegeven en juridische documenten in het Nedersaksisch zijn rechtsgeldig. De taal wordt onder meer gesproken in Groningen, Drenthe en de Achterhoek. Als Brabantse ben ik een beetje jaloers. Waarom is het Brabants nog geen taal? En waarom het Hollands, Zeeuws, Utrechts en Limburgs niet? De kans dat het Nedersaksisch uitsterft lijkt me een stuk kleiner: het heeft 4,8 miljoen sprekers.
               Opeens maak ik me veel minder zorgen over een aanval van de Friezen: de Nedersaksen hebben zonder twijfel een leger en een vloot. Wat heet? Meerdere zelfs. Het Nedersaksisch wordt ook gesproken in Duitsland, Rusland, Denemarken en Polen. Dus niet-Nedersaksisch-sprekers aller landen, verenigt u!

bottom of page