top of page
Oeteldonk tegen Remunj

Lees ook:

Kerruk, errug, elluf.jpg
Oeteldonk tegen Remunj

blog

1 februari 2023

   ‘Ach welnee, jullie kunnen er helemaal niets van hier in Limburg.’

   ‘Nee, in Brabant begrijpen ze er niks van. Jullie kunnen geen carnaval vieren.’

Al wekenlang zijn de Limburgers en ik hier in mijn woonplaats Roermond tegen elkaar op aan het bieden wie het mooiste feestje kan bouwen. Oeteldonk tegen Remunj. Dat de Oeteldonkers het beste carnaval kunnen vieren, lijkt mij als Bossche duidelijk. Die conclusie trek ik ongehinderd door enige vorm van voorkennis over het Roermondse carnaval. Want de dag dat ik in Limburg carnaval ga vieren, valt samen met Pasen en Pinksteren.

 

In Limburg wordt het Rijnlandse carnaval gevierd en in Den Bosch (Oeteldonk met carnaval) het Bourgondische carnaval. In Limburg dragen mensen de prachtigste uitdossingen, ieder jaar een nieuwe. In Oeteldonk draag je een kiel of een jasje met emblemen van de Oeteldonksche Club en een rood-wit-gele sjaal. De gedachte erachter is dat iedereen met carnaval gelijk is en dat je dus geen verschil moet kunnen zien tussen arm of rijk. Deze traditie ontstond doordat Brabant vroeger erg arm was. Het Rijnlandse carnaval is afgeleid van het Keulse carnaval. In de negentiende eeuw werd het Rijnlandse carnaval een manier om te protesteren tegen de imperialistische en protestantse Pruisen die het gebied hadden geannexeerd. De kleding in Limburg is warmer dan in Brabant, omdat de carnaval in Limburg grotendeels op straat gevierd wordt. In Limburg noemen ze carnaval Vastelaovend, vastenavond. Het is immers de avond voorafgaand aan de vastentijd die op Aswoensdag, de woensdag na carnaval, begint. Een zeer lange avond.

 

Het tegen elkaar opbieden over het beste carnaval hoort bij het spel. Ook al zijn er grote verschillen tussen het Rijnlandse en het Bourgondische carnaval, tussen het Limburgse en het Brabantse carnaval, er zijn misschien nog wel meer overeenkomsten. Carnaval is bovenal een mooi volksfeest. Een excuus om een paar dagen uit de band te springen, waarmee we niet bedoelen dat je je helemaal klem mag zuipen en aan alle vrouwen mag zitten. Aan de billen van knappe mannen zitten mag natuurlijk wel.

bottom of page