top of page
Schaam je diep

Lees ook:

Als je een hart hebt.jpg
Schaam je diep

blog

31 augustus 2022

Rutte heeft een primeur: ‘Artsen zonder grenzen’ is voor het eerst in de geschiedenis actief in Nederland. ‘Artsen zonder grenzen’ komt direct in actie voor mensen in ernstige noodsituaties, aldus hun eigen website. Wie bevinden zich in ernstige noodsituaties? Slachtoffers van natuurrampen als aardbevingen, tsunami’s en overstromingen. Slachtoffers van oorlogsgeweld zoals in Oekraïne. Slachtoffers van hongersnood en droogte. ‘Artsen zonder grenzen’ is actief in Oekraïne, Griekenland, Syrië, Ethiopië, Irak, Tsjaad, Centraal-Afrikaanse Republiek, Bangladesh, Zuid-Soedan, India, Libië, Somalië, Jemen, Afghanistan, Haïti, Sierra Leone, Jordanië, Maleisië. En in Nederland.

 

Honderden mensen, soms zelfs wel 700 mensen, slapen elke nacht in de buitenlucht voor aanmeldcentrum Ter Apel in Nederland. Zwangere vrouwen, kinderen, chronisch zieken. De Nederlandse regering slaagt er niet in deze kwetsbare groep menswaardige leefomstandigheden te geven. Petje af, Mark Rutte. Mensen kregen huidziekten doordat ze zich niet konden wassen. De toiletten waren zo vies dat mensen nog liever in de bosjes gingen dan op de wc in vluchtelingenkamp Ter Apel. Ik schaam mij diep voor de manier waarop Nederland mensen in nood opvangt. Dit is niet het land waarin ik ben opgegroeid, het land waar ik van hou. Dit is een ontwikkelingsland.

 

Hoe Mark Rutte het probleem oplost? Hij maakt de toch al mensonwaardige leefomstandigheden nog mensonwaardiger. Hij ontneemt de vluchtelingen alle zicht op een toekomst. Rutte heeft niet geregeerd door vooruit te zien. Nu heeft hij een probleem en verlegt het naar de vluchtelingen. Toegelaten vluchtelingen mogen van Rutte hun gezin pas laten overkomen als ze een huis hebben. En iedere Nederlander weet hoelang dat kan duren. Dus Rutte verwelkomt de vluchtelingen in Ter Apel eerst onder erbarmelijke omstandigheden en ontneemt hen dan ook nog de hoop op een toekomst met hun geliefden. Premier Rutte, schaam je diep en doe iets.

bottom of page