top of page
Zwarte en witte kinderen
Zwarte en witte kinderen

blog

5 oktober 2016

‘Zwarte Piet’ genoemd worden is niet leuk voor zwarte kinderen. Net zoals het sneu is voor roodharige kinderen wanneer hen ‘Pipo de Clown’ nageroepen wordt. En het is even triest voor dikke kinderen als ze voor ‘Holle Bolle Gijs’ worden uitgemaakt. Is dat echter reden om al deze kindervrienden af te schaffen? Of in ieder geval die figuren waarvoor jij weleens bent uitgescholden?
                Zwarte Piet komt inderdaad voort uit ons slavernijverleden. Zonder de slavenhandel zouden hier namelijk geen zwarte mensen zijn geweest. Dan had de onderwijzer Jan Schenkman in 1850 het boekje waardoor Zwarte Piet ontstond, niet gemaakt. En dan had Zwarte Piet niet de uiterlijke kenmerken van een slaaf gehad, zoals zijn pofbroek en gouden oorringen. Toch zijn de meeste slaven uit de geschiedenis niet zwart, maar wit. Denk bijvoorbeeld aan de oude Grieken en Romeinen met hun witte huisslaven. Of aan de Slavische volkeren die na de oudheid witte mensen tot slaaf maakten. Zie hier de oorsprong van het woord ‘slaaf’. Door de slavernij zijn niet alleen zwarte mensen hier beland, maar ook witte slaven in bijvoorbeeld het Caribisch gebied.
                Er is een verband tussen Zwarte Piet en ons slavernijverleden. Maar er is geen verband tussen slavernij en huidskleur. Toch voelt een klein groepje zwarte mensen zich gediscrimineerd door het uiterlijk van Zwarte Piet vanwege het slavernijverleden. Iedere redelijke basis voor deze emotie lijkt echter te ontbreken. Wellicht is het een goed idee te onderzoeken waar dit minderwaardigheidsgevoel vandaan komt en daar iets aan te doen. Dan kan Sinterklaas ondertussen een mooi feest blijven dat met veel plezier wordt gevierd door zwarte en witte kinderen.

Lees ook:

Sint Nikolaas en zijn knecht
bottom of page