top of page
De weg van de psychoot - Jake Dutch

Jake Dutch (1973) is het pseudoniem van Ganimet Hendrison. In 2014 debuteerde hij met De weg van de psychoot.

Lees ook:

Jake Dutch
De strijd van de psychoot - Jake Dutch
De weg van de psychoot

Jake Dutch

Uitgeverij Free Musketeers, 2014

publicatiedatum recensie 12 maart 2015

Wat belangrijk is dat ik eindelijk de code heb gekraakt voor dit bestaan. De kern van ons bestaan is dat het leven een soort Highlander is. Een soort spel. Je hebt mensen die altijd mensen zullen blijven. Er zit geen ontwikkeling in hun geestelijke groei. Je hebt mensen van goddelijke afkomst. Zeg maar, de adel van het universum. En je hebt mensen zoals ik. Krijgers die opgeleid worden op deze bol voor het ultieme krijgersdom. Mijn echte doel zal ik ontdekken in dit leven. En ik ga dat ontdekken door de kracht die ik nu bezit.

 

Uit: De weg van de psychoot

 

Jake Dutch neemt je in deze autobiografische roman mee op een reis door zijn leven. Zijn jeugd in Suriname en in Nederland. Zijn wilde leven vol drank, drugs, hoeren en vechtsport. Zijn opnames in psychiatrische ziekenhuizen en zijn verblijf in de gevangenis en in een tbs-kliniek. Op openhartige, soms opwindende wijze geeft hij inzicht in zijn psyche. Hij laat zien hoe een klein, onschuldig jongetje zich ontwikkelt tot een tbs’er die zelfs door criminelen in de bak gevreesd wordt.
                Net als Jake zelf vraag je je als lezer steeds af welke dingen hij doet door zijn ziekte en welke daden toe te schrijven zijn aan zijn karakter, aan zijn hang naar spanning en avontuur. Kun je zijn karakter los zien van zijn ziekte? Is er een beginpunt aan te wijzen waarop zijn ziekte zich openbaarde? Of is de ziekte er altijd al geweest?
                Dutch zet gaandeweg het verhaal een indruk neer van het gezin waarin hij opgroeide, een gezin met een ambitieuze vader die hoge eisen stelt aan zijn zoon. Het gezin wordt beheerst door de veeleisende, egoïstische en overspelige vader. Jake Dutch schetst terloops ook een tijdsbeeld van de jaren zeventig, tachtig en negentig.
                De weg van de psychoot is een ontwikkelingsroman. De schrijver sleept je mee in dit fascinerende verhaal. Dutch schrijft beeldend in meestal korte zinnen. Helaas word je als lezer regelmatig uit het verhaal gehaald door de vele taal- en spelfouten. Het verhaal is echter zo intrigerend dat zelfs een taalpurist verder leest om te ontdekken hoe Jake Dutch zich ontwikkelt. Om te weten te komen welke weg deze psychoot bewandelt.

bottom of page