top of page
Dingen in mijn hoofd

Lees ook:

Voor oude mensen
Benen, blog en boek
Dingen in mijn hoofd

blog

4 januari 2017

Een onbetrouwbaar rotlijf heb ik. Luisteren naar je lichaam is heel verstandig, behalve in mijn geval. Wanneer ik let op alles wat ik voel, word ik gek. Tintelingen, prikkelingen, spasme. En het kan van alles betekenen. Neem bijvoorbeeld tintelingen. Die voel ik vaak op de vreemdste plaatsen. In mijn handen, benen, billen, voeten, maar ook in mijn hoofd. Tintelingen kunnen nieuwe of oude MS-klachten zijn, maar ze kunnen ook duiden op herstel van bestaande klachten.
                Deze week voelde ik tintelingen in mijn hoofd, net onder mijn schedel. De vorige keren dat ik deze tintelingen voelde, was net voor of tijdens een terugval. Jullie begrijpen dus wel dat deze tintelingen me angstig maken. Bang dat ik weer een terugval krijg. Dat er binnenkort weer nieuwe klachten zullen komen. Doodsbang. Ik weet helemaal niet of er een verband is, maar wanneer ik luister naar mijn lichaam, haal ik me de vreemdste dingen in mijn hoofd.
                Ik ben natuurlijk geen arts, dus ik heb geen idee of deze tintelingen een voorbode zijn van een terugval. Trouwens, als ik wel arts was, wist ik het waarschijnlijk ook niet. Dokters begrijpen namelijk ook helemaal niets van MS. Het enige wat dit gepieker me oplevert, is een hoop stress. En als er iets funest is bij MS, is het stress. Een uitstekende trigger voor nieuwe klachten. Dus als ik me nou maar druk genoeg maak, blijkt mijn angst voor een terugval vast wel gegrond.

bottom of page