top of page
Dubbel Sinterklaas

Lees ook:

Smoezen in de hal
Sint Nikolaas en zijn knecht
Dubbel Sinterklaas

​blog

3 december 2014

Met Sinterklaas ga ik voor het eerst sinds tijden gourmetten bij mijn moeder. Jarenlang deden we dat met pakjesavond. Schaaltjes gesneden champignons, uien, ananas, tomaat en een grote schaal vol met gourmetvlees zette mijn moeder op tafel. Buiten was het koud en donker terwijl wij knus samen om de tafel zaten. Na het eten luisterden we op de bank naar de langspeelplaat met sinterklaasliedjes van de Damrakkertjes. Opeens werd er hard op het raam en op de deur gebonkt. Wij vlogen overeind. Zwarte Piet met een zak vol cadeautjes! Nooit kwam hij te vroeg. Sinterklaas had echt goede luisterpieten.
                De volgende dag vierden mijn zusjes en ik nog een keer Sinterklaas. Dubbel Sinterklaas is een van de weinige voordelen van gescheiden ouders. Als mijn zusjes en ik bij mijn vader binnenkwamen op 6 december, was de Sint natuurlijk al geweest. De driezitsbank stond helemaal vol met lekkers voor ons. Onze naam in chocolade letters, chocolade sinten en zwarte pieten, fondantjes, chocolade centjes, marsepein, kikkers, muizen, suikergoed. Het liefst hadden we het allemaal ineens opgegeten, maar alhoewel wij geoefende snoepkonten waren, lukte dat niet. Bij mijn moeder thuis deden we ons snoep ieder in een eigen doos. De hele maand december en januari namen we iets lekkers mee naar school. Ik geloof niet dat er kinderen waren die zoveel lekkers kregen als wij.
                Dat begreep ik nooit van Sinterklaas, waarom hij zijn cadeaus niet eerlijker verdeelde. Wij kregen de mooiste cadeaus, terwijl we al zoveel hadden. Hij had beter wat aan de kindjes in de derde wereld kunnen geven. Op een dag deed ik daarom mijn lievelingsarmbandje, zilverkleurig met een rood appeltje, in mijn schoen. Daarbij schreef ik een briefje dat ik het niet meer paste en of hij het aan de arme kindjes wilde geven. Mijn moeder zei dat Sinterklaas het niet mee zou nemen, maar ik hield vol. Keer op keer deed ik het weer in mijn schoen en uiteindelijk heeft hij het meegenomen. Ik hoop dat een arm kindje heel blij is geworden van mijn lievelingsarmbandje.

bottom of page