top of page
Blog: Een hoog zonnebrillengehalte

Lees ook:

Nachtwacht, zonnebrillen en Mini's
Een hoog zonnebrillengehalte

​blog

21 augustus 2013

Momenteel ben ik samen met mijn man op vakantie aan de Côte d’Azur. Ik schrijf dit terwijl ik in Nice op het balkon van mijn appartement zit, uitkijkend over de azuurblauwe Middellandse Zee. Op zee varen zeilboten in allerlei maten. Ik heb geen verstand van zeilboten, dus ik ga me ook niet wagen aan uitspraken erover. Mijn kennis over zeilboten reikt net zo ver als die over auto’s. Wat heb je voor auto? Een zwarte. Wat varen er voor zeilboten? Kleine, grote en heel grote. Het is een prachtig gezicht, al die zeilboten op die helderblauwe zee. Blauw zoals je dat van de Nederlandse zee nooit ziet, die is altijd grijs en grauw zoals het weer in Nederland.
                We bezoeken deze week mondaine badplaatsen als Nice, Cannes en Saint-Tropez om ons aan de rijkdom te vergapen. Als je daar bent, voel je je echt een arme sloeber. Dan weet je dat er altijd iets te wensen over blijft. Vlak bij ons appartement is de haven van Nice. We waren eigenlijk een beetje teleurgesteld toen we aan de haven een hapje gingen eten. In Spakenburg, het dorp waar we wonen, liggen vaak boten die vergelijkbaar zijn met de boten in de haven van Nice. Daar hadden we dus niet voor op vakantie hoeven gaan. Iets verderop zagen we later wel de prachtigste jachten liggen. Jachten met zwembad en helikopterdek. Geweldig lijkt het me als je zo je vakantie kunt doorbrengen. We begrepen waarom die niet in de haven liggen: ze passen niet in de haven.
                Wat je hier ook veel ziet, zijn zonnebrillen, logisch aangezien de zon hier nogal fel schijnt. Toch lijkt zon niet voor iedereen een noodzakelijke voorwaarde te zijn om een zonnebril te dragen. Als je in bijvoorbeeld Laren, Wassenaar of Bloemendaal naar een terras gaat, vind je daar ook een hoog zonnebrillengehalte. Sterker nog, je hoeft er niet eens voor op het terras te gaan zitten. Ook op een druilerige herfstdag als de zon niet schijnt, vind je er mensen met een zonnebril. Ze dragen hem bij voorkeur niet op hun neus, maar boven op hun hoofd, een hoog allergiegehalte als je het mij vraagt.
                Ik vraag me dan altijd af wat die mensen beweegt. Boven op je hoofd fungeert een zonnebril sowieso niet om je ogen te beschermen tegen het felle zonlicht. Om te voorkomen dat je haren in je ogen waaien, is een haarband of een haarspeld veel efficiënter dan een zonnebril, dat kan het dus ook niet zijn. Het is altijd hetzelfde type mensen dat een zonnebril in hun haar draagt: mensen met redelijk wat geld (of mensen die doen alsof), maar die niet echt rijk zijn, mensen die geen jacht met zwembad en helikopterdek kunnen betalen. Ik denk dat ik een eureka-moment heb nu ik de lucky few hier gezien heb: de Nederlandse zonnebrillen imiteren de jetset die je hier aan de Côte d’Azur met hun zeiljachten vindt. Wat als de hele jetset met bontmutsen in Moskou zou vertoeven?

bottom of page