top of page
Facebookwaardig

Lees ook:

Snapchat
Computernerds
Facebookwaardig

​blog

12 september 2013

Laatst was in het nieuws dat de Telegraaf Media Groep erover denkt om te stoppen met Hyves. Nog maar enkele jaren geleden zat iedereen op Hyves, maar nu lijken dat alleen nog maar kinderen onder de twaalf te zijn (die mogen officieel geen Facebookaccount openen). Toch is Hyves zelfs bij deze jonge kinderen niet populair, ze vinden de spelletjes op Hyves niet leuk. Facebooklikes, dat is waar het om draait tegenwoordig.
                Onlangs zijn opeens alle likes verdwenen van mijn site. Aangezien het in deze wereld om likes draait, begrijp je wel dat ik hevige stress ervaarde (of ‘ervoer’ maar dat is een andere discussie) toen ik het ontdekte. Het blijkt een Facebookbug te zijn. Het probleem bestaat al zeker een jaar, ik ben niet de enige met dit probleem. Ik vermoed dat het oplossen van dit probleem geen prioriteit heeft voor Facebook, ik vrees dus ik dat ik kan fluiten naar mijn likes. Het is een beetje sneu, maar ik baal er ontzettend van.
                Facebook-likes maken duidelijk dat je ‘gezien’ bent. Ieder mens heeft graag het gevoel dat hij ‘gezien’ wordt. Hoe meer likes, hoe meer mensen je ‘gezien’ hebben. De meeste likes scoor je niet met lappen tekst maar met foto’s, met foto’s die Facebookwaardig zijn. Foto’s waar je onvoordelig op staat, plaats je niet op Facebook (erg jammer als anderen jou wel taggen in dergelijke foto’s). Je plaatst bij voorkeur foto’s waar je leuk op staat en waarop je leuke dingen aan het doen bent. Foto’s met je vrienden doen het doorgaans goed, daar kun je aardig wat likes mee scoren. Misschien nog beter doen foto’s van dieren het, jonge dieren met stip bovenaan. Met een foto van een bord eten of van twee wijnglazen kun je echter ook een hoop likes scoren.
                Het is wonderlijk hoe groot de invloed van Facebook is. Facebook is al lang niet meer alleen een virtuele wereld; de virtuele Facebookwereld is deel van de echte wereld. Mensen checken paranoïde of er nog nieuwe berichten zijn. Ze zetten hun hele leven op Facebook, althans het leven dat ze graag aan de buitenwereld laten zien.  Facebookberichten vallen doorgaans in de categorie ‘kijk mij eens een leuk leven hebben’. Je bekijkt op Facebook ook het liefst de ‘leuke levens’ van andere mensen. Mensen die geen ‘leuke’ berichten plaatsen, verwijder je uit je nieuwsoverzicht of in het ergste geval ontvriend je ze. Het lijkt erop dat we er massaal bewust voor kiezen om ons een fakewereld voor te laten spiegelen. Waarom willen wij zo graag geloven dat alles ‘leuk’ is?

bottom of page