top of page

Soms wou ik dat ik de klok tien jaar terug kon zetten. Terug naar mijn studentenkamer in een oud herenhuis met vijftien andere studenten. Gezellig samen eten of biertjes drinken op een van de kamers. Je hoefde je nooit eenzaam te voelen, er was altijd wel iemand thuis om op de bank bij neer te ploffen. De nachtelijke André Hazes vergeef ik mijn dronken huisgenoten met terugwerkende kracht, net als het ’s nachts drukken op alle deurbellen terwijl ik de volgende ochtend tentamen had.

             Ik wil weer iedere dag met mijn vriendinnen koffie drinken in de Witz, onze stamkroeg aan de Grote Markt. Hilariteit ten top als mensen ons daar belden op de vaste lijn (voor het mobiele tijdperk) omdat we er beter te bereiken waren dan thuis. Natuurlijk hadden we college en natuurlijk hadden we bijbaantjes, maar daarnaast hielden we zeeën van tijd over om hele dagen in de Witz te hangen. Ze hadden onze stufi beter direct daar kunnen storten.

              Nog een keer KEI lopen, de introductieweek van Groningen meemaken. Je opnieuw brugklasser voelen als je met duizenden andere studenten in de rij staat voor het grote, statige Academiegebouw. Als bleue eerstejaars ontdek je al snel dat Groningen er een eigen wittefietsenplan op na houdt als je eerste fiets al in de KEI-week wordt gestolen. Maar je leert snel, in het vervolg zorg je voor een groot hangslot dat duurder is dan je fiets.

              Ook wil ik weer nachten doorhalen in deze stad waar de kroegen nooit sluiten, ik wil op de banken dansen in de Tapperij en om vijf uur ‘s ochtends nog gaan poolen omdat de nacht nog lang niet voorbij is. Ik wil dat het daglicht pijn doet aan mijn ogen als ik uiteindelijk om tien uur ’s ochtends het poolcentrum uit rol. Ik wil weer opmerkingen krijgen dat ik naar bier stink als ik rechtstreeks uit de kroeg mijn college van negen uur volg. De Groningse klanken zullen wel voor altijd in mijn hoofd naklinken:

 

Van Lauwerszee tot Dollard tou

van Drenthe tot aan ’t Wad

doar gruit, doar bluit ain wonderlaand

rondom ain wondre stad.

Ain Pronkjewail in golden raand

is Grunnen, Stad en Ommelaand

ain pronkjewail in golden raand

is Stad en Ommelaand!

Ode aan mijn Groningse studententijd

​blog

2 april 2014
Ode aan mijn Groningse studententijd

Lees ook:

Heb je nog gescoord?
Ouder en wijzer
Het sherrytijdperk
bottom of page