top of page
Op haar glanzend blauwgroene fiets
Op haar glanzend blauwgroene fiets

verhaal

19 juni 2023

Natuurlijk was ook zij zo’n bleue eerstejaars die haar fiets in de Kei-week met een klein stuiterslotje op de Grote Markt parkeerde. En weg. Haar moeder had nog een oude fiets in de schuur gehad, dus die was meegegaan naar Groningen. Anna schaamde zich eigenlijk dat ze op zo’n oude fiets moest rijden, maar haar ouders zeiden dat die goed genoeg was. Wat zij echter ook niet wisten, was dat het slot in Groningen duurder moest zijn dan de fiets. Dus de fiets van Anna’s moeder verdween al de eerste nacht dat Anna op stap ging in de introductieweek.

 

   ‘Fiets kopen?’

Een junk fietste rondjes over de Grote Markt. Vijftien euro wilde hij hebben. Hij was nog duur ook, een tientje was de marktwaarde. Anna ging echt geen fiets kopen van een junk. Dat was heling. Zoveel had ze wel geleerd op school, ze had geen zin de bak in te draaien. Dus Anna liep de stad in. Naar de kroeg, naar de universiteit. Irritant was het wel. Anna’s ouders hadden thuis geen oude fiets meer staan; met deze oude fiets had Anna’s moeder 25 jaar gedaan. Anna’s vader had met de fietsenmaker gesproken en die wist te vertellen dat fietsendiefstal in Groningen een groot probleem was.

In het studentenhuis van Alexander, een van Anna’s nieuwe vrienden, hadden ze een flexapparaat. Daarmee konden ze een fiets openmaken. Anna moest alleen zelf even een nieuwe fiets regelen. Het leek haar een beter idee dan een fiets kopen op de Grote Markt. Heling was immers even strafbaar als diefstal. Geen reden daar ook nog eens een tientje of vijftien euro aan uit te geven. Op de terugweg vanuit de stad keek Anna die nacht goed rond naar een fiets die niet vaststond aan een lantaarnpaal. En niet te ver van haar huis, ze had geen zin een fiets de hele stad door te tillen. Ze tilde de fiets haar huis in en parkeerde hem in de hal.

 

Alexander kwam de volgende dag samen met Niels met het flexapparaat. Het maakte takkenherrie. Anna keek haar ogen uit, ze voelde zich heel crimineel. Niels en Alexander stuurden Anna weg. Ze moest een spuitbusje verf gaan halen. Anders zou de vorige eigenaar de fiets kunnen herkennen. Anna praatte het voor zichzelf goed dat de vorige eigenaar de fiets waarschijnlijk ook van een junk had gekocht. Alexander en Niels spoten de fiets met het blauwgroene spuitbusje dat Anna had gekocht. Mooi glanzend blauwgroen was de fiets. Tevreden keken Anna, Niels en Alexander naar hun werk. Anna keek wel een beetje schichtig toen ze de eerste keer door de straat kwam waar ze de fiets had gestolen. Op haar glanzend blauwgroene fiets.

Lees ook:

bottom of page