top of page
Vroeger een jongetje

Lees ook:

De stem van de hoofdstad
Toyboy
Postduif van de 21e eeuw
Eenzaam
Vroeger een jongetje

​blog

30 september 2015

Te midden van duizenden boeken en met een prachtig uitzicht op het IJ werd ik in de Openbare Bibliotheek Amsterdam geïnterviewd voor het programma ‘Kunst en Cultuur’ van Amsterdam FM. Presentatoren Bert van Galen en Peter de Rijk voelden mij aan de tand over mijn schrijfsels. Natuurlijk kwam de vrijheid van meningsuiting daarbij ook aan de orde. Een groter goed is er immers niet voor een schrijver.
                Rob Zwetsloot, de vaste columnist van het programma, nam daarna een twee minuten durend diepte-interview af. Over de censuur en over de dreigende reacties waarmee ik soms te maken heb. Het blijft bizar dat ik mijn adres en telefoonnummer niet op mijn visitekaartjes durf te zetten. Een unheimisch gevoel bekruipt me bij de reacties van sommige lezers.
                Catharina Ljubica, de eindredacteur van het programma, heb ik alleen voor aanvang gezien. Daarna zat zij verstopt achter een groot scherm met daarboven een bordje ‘on air’. Presentator Bert van Galen grapte vervolgens dat Catharina vroeger een jongetje was geweest. Dat kun je wel zien, toch? Ben ik even blij dat ik niet heb gereageerd met ‘nou inderdaad, zeg, ik dacht al’. Achter haar scherm kon Catharina namelijk alles zien en horen.
                Aan het eind van de dag daalde ik weer af naar de provincie. Ik heb mij laten vertellen dat er voor een Amsterdammer maar twee plaatsen zijn waar je kunt wonen: binnen of buiten de ring. Dus Bunschoten, Den Bosch, Rotterdam… het is allemaal een pot nat. Toch aardig dat ze af en toe een dorpeling toelaten binnen de ring. En dat zullen ze weten. Van mij zijn ze nog niet af.

bottom of page