top of page
Lieve Sandro.jpg
11 Lieve Sandro
brief

Ik geloof dat toeval Gods wil is. Ik geloof niet dat de dingen zomaar gebeuren. Wij mensen begrijpen misschien niet altijd waarom het loopt zoals het loopt, maar dat wil niet zeggen dat het nergens goed voor is. Niets menselijks is mij vreemd, hoor. Ook ik ben boos en verdrietig als mij iets ergs gebeurt, maar de gedachte dat het ergens goed voor is, geeft me houvast. Al begrijp ik vaak niet waarvoor het goed is.

Zo geloof ik bijvoorbeeld dat ook mijn ziekte ergens goed voor is. Ik schrijf er vaak over en andere mensen putten daar kracht uit. Ze zien mij als een voorbeeld of ze realiseren zich dat het in hun eigen leven allemaal wel meevalt. Of ze vinden herkenning. Met het schrijven kan ik mijn ziekte ombuigen in iets positiefs. Mij geeft het vervolgens weer kracht dat andere mensen iets hebben aan wat ik schrijf. Een stukje zingeving.

En misschien wordt mij ook wel wat verteld door middel van mijn ziekte. Wanneer ik stress heb, merk ik dat aan mijn lijf. Situaties waar ik ongelukkig van word, vreten aan me. Maar ik ben eigenwijs en trek niet direct mijn conclusies als ik dat merk. Zo heb ik jarenlang geprobeerd te ontkennen dat mijn huwelijk niet goed meer voor me was. Ik klampte me vast aan wat mijn ex en ik ooit hadden. Dat moesten we toch terug kunnen krijgen?

Beetje bij beetje leverde ik meer in van mijn gezondheid. Ik had mezelf veel ellende kunnen besparen als ik de signalen die ik kreeg, niet zolang had genegeerd. Dan was ik er vast niet zo slecht aan toe geweest als ik nu ben. Toch heb ik er geen spijt van dat ik al die jaren bij hem ben gebleven. Ik weet nu in ieder geval dat ik mezelf niets hoef te verwijten, dat ik er alles aan heb gedaan wat in mijn macht lag om onze relatie te redden.

Kennelijk is liefde soms inderdaad niet genoeg. Nog steeds vind ik het moeilijk te verkroppen dat het niet gelukt is. Ik weet ook niet of ik zoveel liefde ooit nog terug ga vinden. Misschien moet ik dat niet proberen en eerst maar eens op zoek naar een rebound. Mijn eigen Larisa zoeken.

Liefs,
Nadia

Lees ook:

bottom of page