top of page
Montagne, mare, mafia

Lees ook:

Bosschenaren, Groningers, Spiekendorpers en Italianen.jpg
Bosschenaren, Groningers, Spiekendorpers en Italianen.jpg
De laatste reis
De Italiaanse man
Ik vertrek
Montagne, mare, mafia

​blog

15 oktober 2014

Kort voordat ik naar Italië vertrok om twee maanden in het Calabrische Locri te verblijven, haalde dit stadje met 15.000 inwoners zowaar het wereldnieuws. De burgemeester van Locri was ten einde raad, omdat het hem maar niet lukte het ziekteverzuim onder ambtenaren beneden de, let op, tachtig procent te krijgen. Maar zoals het een goed katholieke Italiaan betaamt, wist de burgemeester precies wat hem te doen stond: hij stuurde Jezus een brandbrief en vroeg om een wonder.
                Toch was dit niet de eerste keer dat Locri het wereldnieuws haalde. In 2005 werd hier ten overstaan van tientallen mensen een lokale politicus doodgeschoten door de maffia. In hetzelfde jaar werden in en rond Locri 26 mensen vermoord vanwege een strijd tussen twee rivaliserende maffiaclans. Na de moord op de politicus kwamen duizenden scholieren en studenten uit heel Zuid-Italië naar Locri om met witte lakens te demonstreren tegen de omerta, de zwijgplicht van de maffia. Een beweging tegen de ’Ndrangheta, de Calabrische maffia, werd geboren: de ‘Ammazzateci tutti’ of ‘Dood ons allemaal’, ook wel bekend als de ‘Ragazzi di Locri’ oftewel de ‘Jongeren van Locri’.
                De ’Ndrangheta is machtiger dan de Siciliaanse Cosa Nostra of de Napolitaanse Camorra en vormt hier een groot probleem. Enkele clans, maffiafamilies, hebben in Locri hun thuis. Eigenaars van winkels en restaurants moeten de maffia beschermingsgeld betalen, waardoor sommige middenstanders besluiten hun zaak te sluiten. Daarnaast worden werkloze jongeren en jongeren die geen zin hebben in school,  geronseld door de maffia. En terzijde, de ‘Ndrangheta onderhoudt ook vele banden met Nederland voor drugshandel en het witwassen van geld.
                De meeste mensen in Locri zijn normale burgers, maar geconfronteerd met de maffia worden ze allemaal. Frustratie over de ’Ndrangheta heerst en ook over de manier waarop daardoor over Locri geschreven wordt. ‘Niemand schrijft dat Locri zo prachtig ligt tussen de bergen en de zee; het is alleen maar ’Ndrangheta wat je leest.’ Ik wil me daar natuurlijk niet schuldig aan maken, dus bij deze: Locri is een klein stadje met een indrukwekkend mooie kustlijn, gelegen tussen schitterende bergen en een helderblauwe zee.

bottom of page