Lees ook:
Kleuterlogica
​blog
26 november 2014
Iemand probeerde mijn lezers er onlangs van te overtuigen dat ik het niet beter weet (natuurlijk schier onmogelijk, maar vooruit). Interessanter werd het bij de argumenten die aangevoerd werden. Ik weet het niet beter, want ik zit vol van mezelf. Ik ben namelijk neerlandicus. Ik heb wat moeite om deze logica te volgen. Hoezo zit elke neerlandicus vol van zichzelf? En waarom kan ik het niet beter weten als ik vol zit van mezelf?
Logica wordt vaak verkeerd gebruikt in discussies. Denk bijvoorbeeld aan de zwartepietendiscussie waarin tegenstanders van Zwarte Piet roepen dat alle voorstanders racisten zijn. Hun eigen mening dat Zwarte Piet racistisch is, presenteren de tegenstanders als feit. Sommige voorstanders blijken echter niet in staat door die drogredenering heen te prikken. Met een eigen drogredenering verdedigen ze zich: als je geen respect hebt voor onze traditie, dan ga je maar terug naar je eigen land. Als je dat leest, zou je bijna denken dat de tegenstanders gelijk hebben.
Argumenteren en logica zijn dingen die je moet leren, zo bleek ook uit mijn scriptie-onderzoek naar de ontwikkeling van logica bij kleuters. Ik liet de kleuters een afbeelding zien met daarop drie heksen die een appel toveren en nog een vierde losse appel. Ik vroeg de kleuters of de zin elke heks tovert een appel waar was op het plaatje. Volgens volwassenen is de zin waar. Niet waar, vond een deel van de kinderen. Die heks is even weg of die heks is onzichtbaar, argumenteerden ze terwijl ze naar de losse appel wezen. Voor de kleuters is deze logica gelukkig slechts een fase. Maar of dat voor iedereen geldt?