top of page
Heel veel verdriet
Heel veel verdriet

verhaal

20 november 2017

‘Jongens, vandaag staat seksuele voorlichting op het programma.’ Met zijn krijtje schrijft hij de woorden op het schoolbord. Gegniffel klinkt uit de klas. De meisjes grijnzen en de jongens schuiven met hun stoelen. Daan geeft Julian een duw in zijn rug. Amon glimlacht. Seks is een lastig onderwerp als je twaalf bent. Ruben schreeuwt heel hard: ‘Neuken!’ De leraar staart hem strak aan en trekt zijn wenkbrauwen op. Ruben slaat zijn ogen neer. Amon recht zijn rug en kijkt het lokaal rond. ‘Nu weer centraal allemaal.’

‘Wie weet waarom voorbehoedsmiddelen belangrijk zijn?’ Enkele vingers gaan omhoog. Amon knikt naar Fleur. ‘Omdat je anders zwanger kunt raken’, zegt ze. ‘Inderdaad’, zegt de docent. ‘Nog meer redenen?’ Jasmijn zwaait met haar vinger heen en weer. ‘Zeg het maar.’ Ze krijgt een kleur. ‘Omdat je anders ziek kunt worden’, zegt ze. ‘Heel goed, Jasmijn.’ Hij is trots op zijn leerlingen. Het zijn nog kinderen, maar ze begrijpen al zoveel.

‘Ik wil jullie een verhaaltje vertellen. Iets wat ik zelf heb meegemaakt’, zegt Amon. ‘Ja, een verhaaltje!’, gilt Sanne. Hij lacht. ‘Zoals jullie weten, ben ik getrouwd met een zeer mooie vrouw. Ik hou van haar, maar toch heb ik haar weleens heel veel verdriet gedaan.’ Het wordt muisstil. Alle kinderen kijken de leraar gespannen aan. ‘Ik ben een keer verliefd geworden op een andere vrouw.’ De mond van Fleur valt open.
               ‘Ik wist natuurlijk dat het niet goed was, maar je gevoelens kun je niet sturen. En omdat ik zo verliefd was, wilde ik ook graag met die vrouw vrijen.’ Mark kijkt de docent met grote ogen aan. ‘Ik hield natuurlijk eveneens van mijn eigen vrouw. Dus ik wilde niet dat ze ziek zou worden door mij. Daarom heb ik toen condooms gekocht.’ Ruben gooit zijn stoel omver. De tranen stromen over zijn wangen en hij rent de klas uit.

Lees ook:

bottom of page