top of page
Het goede doel
Het goede doel

verhaal

2 december 2016

Hij wisselt van hand. De oranje bus is inmiddels loodzwaar. Maar ja, wie het kleine niet eert… Toch wou hij dat mensen niet steeds hun spaarpot bij hem leegden. Zijn buurvrouw is coördinator voor het MS-fonds; ze vroeg of hij ook een paar avonden wilde lopen. En ach, hij is de beroerdste niet. Hij wil haar best helpen. Volgende keer alleen niet meer deze wijk. Voor relatief weinig huizen moet hij hier erg veel lopen. En hij heeft nou ook niet de indruk dat de opbrengsten navenant zijn.
                Een vrouw hangt onderuit op de bank. Handig dat Nederlanders vaak het licht aan hebben met de gordijnen open. Hier komt hij dus in ieder geval niet voor niets. Hij wandelt via de oprit naar de voordeur. Het duurt lang, maar hij heeft de bel toch duidelijk gehoord. Bij de buren parkeert een auto. Een etensgeur prikkelt zijn neus. Mmm ruikt goed. Dadelijk eens kijken wat er thuis op het menu staat. Hij drukt een tweede keer op de deurbel. Het blijft donker in de hal. Vervelende rijkelui! Nog te beroerd om een euro te geven aan het goede doel.

Pff ze kan niet meer. Even met de benen omhoog. Weer eens te veel hooi op haar vork genomen. Ze kan er maar niet aan wennen hoe weinig ze op een dag kan doen. En dat terwijl ze toch al een paar jaar de diagnose heeft. Ze probeert er wel rekening mee te houden dat ze weinig energie heeft, maar keer op keer vergist ze zich. Dan plant ze haar dagen te vol en daar komt ze altijd pas achteraf achter. Probleem is dat de ene dag de andere niet is. Morgen kan ze misschien wel veel meer dan vandaag.
                De bel gaat. Ook dat nog. Ze verwacht niemand. Vast een collectant. Nou, ze zal haar laatste beetje energie er maar aan opofferen. Ze trekt haar rollator naar zich toe en zet zich af op de armleuning van de bank. Met de kreun van een tennisster krijgt ze haar billen omhoog. Gebogen benen, kromme rug. Ze hangt aan het karretje. Om meteen weer neer te vallen. Shit. Diegene bij de deur is vast allang weg. Dat gebeurt zo vaak. Ze doet er ontzettend lang over om bij de deur te komen. Dus als mensen dat niet weten, zijn ze vaak vertrokken tegen de tijd dat zij er is. Nog maar een poging. Ze valt weer achterover. Bekijk het ook maar. Klote-MS!

Lees ook:

bottom of page