top of page
Dumpen die gast
Het Sint-Nicolaasfeest

verhaal

4 december 2015

Iedereen heeft zijn mooiste kleren aan. De kinderen, maar ook Margriet en Jans ouders. Ze moeten tenslotte wel een beetje voor de dag komen. De bestelling is belangrijk. Alle orders zijn van belang, want er moeten nog steeds schulden van de tijd in Delft afbetaald worden. Het gaat wel de juiste kant op nu. Jan verkoopt goed momenteel, maar ze zijn er nog niet.

 

‘Jongens, ik heb weer de opdracht het sinterklaasfeest te schilderen. Ik wil ongeveer hetzelfde doek maken als een tijdje terug.’
‘Moet ik weer een huilebalk spelen dan?’
‘Ja, Thadeus.’
‘Ik wil dat niet, pa. Ik wil ook weleens iets leuks.’
‘Niet zeuren, jongen. Anders krijg je dit jaar echt de roe.’
Thadeus draait zijn vader mokkend de rug toe. Natuurlijk zijn het meestal de jongens die de roe krijgen. Jongens halen immers kattenkwaad uit, pesten hun zusjes. Ja, ook Thadeus. Maar het is niet leuk om steeds weer jankend afgebeeld te worden.

‘Margriet, wil jij hier vooraan een mand met lekkernijen neerzetten? Ik wil een mooi stilleven met lekkers. Taaitaai, speculaas, wafels, appels en zo.’
‘Is goed, Jan. Zal ik die grote, rieten mand pakken?’
‘Ja, doe maar. En vul ook meteen een emmer met snoep en speelgoed. Die moet Catharina vasthouden.’
‘Catharina mag altijd de leuke dingen’, moppert Thadeus.
‘Stel je niet aan, knul’, vermaant zijn vader hem.

‘Moet Catharina ook weer zo’n grote koek vasthouden, Jan?’, vraagt Margriet aan haar man.
‘Nee, deze opdrachtgever is katholiek.’
‘O, zal ik haar pop van Johannes de Doper dan meenemen?’
‘Ja, doe maar.’
De calvinisten maken een groot probleem van heiligenpoppen. Eigenlijk is ook het feest van Sint Nicolaas verboden, maar er heerst een dubbele moraal. In huiselijke kring wordt Sinterklaas wel degelijk gevierd. Ook bij protestanten. Vandaar ook de eerdere protestantse order.

Wanneer er een nieuwe bestelling is, moeten alle gezinsleden een steentje bijdragen. Geld om modellen in te huren is er niet. Dus schildert Jan zijn eigen familie en soms ook vrienden of kennissen. Iedereen moet zijn beste kleren aan, alle kinderen. De oudsten moeten de jongsten helpen, anders is het geen doen. Margriet vliegt van hot naar her. Het is dan altijd hectisch in het huishouden van Jan Steen.

Lees ook:

bottom of page